Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
13.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
Robot Tesla Optimus byl představen v další generaci. Ta opětovně mírně mění design robota, výrazně snižuje jeho hmotnost a zvyšuje rychlost chůze. Zlepšila se i kvalita pohybů a taneční schopnosti.
ensidia (130) | 14.12.20237:42
Honda Asimo na videu z 2018 neumí o moc víc teda. A má tak metr, a celkově vypadá jako reálná hračka.
Atlas je pecka, a totální High­-end, ale je zatím armáda konstruktérů a IT specialistů. A nic lepšího postavit nejde, ale komerčně je to neprodejné.
Tesla Robot 2, ale vypadá jako první humanoidní robot, který se chystá do seriovky. Říkají 5 let, já říkám 10 let. Ale to ti dva předním, se o tom ani po deseti letech neuvažuje. Za mě by takhle už mohl aj zůstat, ale softwarově to musí být jednoduché naprogramovat, tam vidím toho zakopaného psa, než po technické stránce.
Odpovědět2  0
Jirka-77 (1145) | 28.12.202317:56
Tak jistě Asimo neuměl skoro nic, uměl chodit po rovině a možná něco vzít a přenést.
Že by Optimus mohl takhle už zůstat, to snad jedině konstrukce a vzhled, ale doufám že brzo dosáhne pohybových schopností Atlase, ne že by musel umět salta, ale chůze v terénu a běh by byli dobrý.
Odpovědět0  1
Jirka-77 (1145) | 13.12.202322:27
Vejce ok, ale jinak slabý. To je jak Honda Asimo před 20 lety. Opatrná chůze po rovině. Ještě ani neumí po schodech, při tanci stojí na místě. Technicky to určitě je lepší, ale výsledek je zatím té Hondě podobný. Je šílený rozdíl o kolik je Atlas od Boston Dynamics napřed. Přeju Tesle ať to rychle zvládne a taky se projde v zasněženém lese a budoucímu využití humanoidních robotů věřím.
Odpovědět1  2
Sias (1) | 28.12.202316:47
To je výborný, že Honda postavila před dvaceti lety mechanického robota co neuměl sám vůbec nic. A co s ním dokázala? Nic. Tesla dělá úspěšně robota co se bude brzy sériově vyrábět a změní svět dík AI. Pokrok za jeden rok je neuvěřitelný. Si nedovedeme ani představit co bude umět za další rok.
Odpovědět1  0
Jirka-77 (1145) | 28.12.202317:47
To je reakce, jak kdybych chválil Hondu že byla lepší.
Já jen porovnal aktuální schopnosti chůze že jsou teď na úrovni té Hondy Asimo. Teď, ne za rok.
To já doufám že Optimus využitím brzo předběžně Altase , že bude levný, užitečný, že ho budou firmy hodně využívat a tím by se mohl za pár desítek let rozšířit i v domácnostech, kde bych mu mohl dávat různý práce doma i na zahradě.
Samozřejmě počítám s jeho rychlým vývojem a snižováním ceny. Honda byl pro okamžité srovnání, že nezvládl schody a tanec jako dnes Optimus a teď se těším že to překoná.
Jinak už asi před 35 až 40 lety byl v americkém časopise robot obsluhující v domacnosti. Jezdil na kolečkách, ale tří prstýma rukama naléval víno do sklenic a roznášel, teda rozvážel, vyhýbal se lidem a věcem. Lidi věřili že to brzo bude běžný. Nebylo. Dnes díky AI, lepším bateriím, elektronice atd to bude lepší úspěch a baví mě to sledovat. Zatím je nejlepší Atlas, ale prodej 0, jediný v prodeji je Spot, ale využití je zatím hodně slabý i proto se těším na Optima.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.